coprnjice

Turističke ture grada uglavnom pričaju o znamenitim ljudima, velikim događajima i poznatim građevinama ali ova tura nudi uvid u skrivenu povijest, onu koja se odvija u sjeni velikih zbivanja. Vodimo vas u svijet praznovjerja. Glavni likovi naše priče su obični ljudi koji su vjerovali u natprirodne sile i pojedinci ili u našem slučaju pojedinke. Većina društava u svijetu vjeruju ili su vjerovali u postojanje vještica. Stari Zagrepčani pritom nisu bili iznimke. Oni su svoje vještice nazivali coprnicama, a prema njima su postupali dvojako, bojali su ih se i krivili za nesreće, ali su isto tako od njih tražili i pomoć.

Ne znamo jesu li te coprnice same sebe smatrale vješticama ili su tako naprosto bile određene od društva, no u trenutku kada ih susrećemo zajednica ih je već tako etiketirala, a rijetko doznajemo i njihovu stranu priče.
Priče o coprnicama obično se svode na njihove progone, ali mi vas nastojimo uvesti i u pozadinu radnji koje su mogle izazvati optužbu za vještičarenje. Pa će te tako na turi doznati dosta zanimljivih praksi, koje su vas mogle poslati na Središće (mjesto spaljivanja vještica). Ako pažljivo budete slušali tko zna možda i naučite koju zgodnu čaroliju.

Nisu sve vještičje prakse nestale, neke su opstale do današnjih dana, naravno u modificiranom obliku. Gledanje u budućnost ili sortilegium, jedna je od njih. Ova djelatnost nije pripadala samo vješticama, tim umijećem bavili su se magi, mudraci, proroci, vračevi i mnogi drugi. Potreba da se nadmudri sudbina anticipirajući njen sljedeći korak, stara je koliko je svijeta i vijeka, kako bi rekli. Postoji čitavo bogatstvo metoda da se odgonetne nečija sudbina ili da se spozna samog sebe.
Tura Gornjogradskih coprnica sadrži i praktični aspekt kako bi doživljaj vještičarenja bio potpun. Susret s našom ”modernom vješticom”, tehnika kojom će se poslužiti da dopre do vaše sudbine ostati će u tajnosti.

www.omnesartes.net
Omnes Artes d.o.o.
Turinina 2
10 000 Zagreb
Croatia