chakre

Čakre

(priredila i napisala: Magda Velder, 2014.godina)

Drevne religije već su nas naučile da ljudsko tijelo sadrži sedam važnih energetskih centara ispunjenih životnim štivom koje moramo savladati da bismo se razvili prema višim svijestima. Tih sedam centara   izrazito je točna, gotovo nepogrješiva, dijagnostika  u opisivanju ljudskog energetskog sustava. Na neki način sustav čakri je opis individualnog sazrijevanja kroz sedam faza. Prema Univerzumu idemo postepeno, ovladavajući razne  izazove fizičkog svijeta. Penjući se odozdo prema gore, svaka čakra predstavlja duhovnu životnu poduku koja je ista svim ljudima.

 

Duhovne poduke:

 • Prva čakra: sve vezano za materijalni svijet,
 • Druga čakra: sve vezano za seksualnost i fizičku želju,
 • Treća čakra: sve vezano uz osobnost i ego,
 • Četvrta čakra: sve u vezi ljubavi suosjećanja praštanja,
 • Peta čakra: volja i vlastito izražavanje,
 • Šesta čakra: um, intuicija, uvidi, mudrost,
 • Sedma čakra: duhovnost

Napomena:

Već je rana kršćanska vjera utvrdila sedam sakramenata (obreda) koji su životni put svake osobe i koji predstavljaju faze do Božanskog, dakle i prema religiji svaki sakrament garantira duhovni rast. A njih je kako rekoh, sedam baš kao i sedam energetskih centara.

 

Sedam sakramenata

 • Krštenje (primiti i dati milost za život čovjeka u materijalnom svijetu),
 • Pričest (primiti ili dati milost u hostiji koja predstavlja sjedinjenje s Bogom),
 • Potvrda (primiti ili dati milost koja unapređuju osobnu individualnost i primiti ili dati samopoštovanje),
 • Ženidba ( sveto jedinstvo ),
 • Ispovijed (očistiti čovjekov duh od negativnih djela volje),
 • Zaređenje (učiniti svetim čovjekov put služenja),
 • Bolesničko pomazanje milost da se završi nedovršen posao, ne samo prije smrti (primiti ili dati ).

 

Čakra  što u prijevodu znači (sanskrt) kotač, jest gotovo nevidlji krug energije koji se neprekidno giba i vrti oko energetskog centra i tako istovremeno i prima i odašilje životnu energiju (pranu).

Kako je već rečeno, sedam je osnovnih čakri, a dijele se na tri niže: korijenska, sakralna i solarni pleksus ( u području pupka), tri više (grlena, čeona, i krunska te na kraju još ostaje ona koja stoji između njih kao centralna – srčana ( Anahata čakra). U prijevodu znači netaknuta.

Energetski centri

Sustav čakri ili energetskih središta ustanovili su hinduistički svećenici prije više od 3000. godina, a danas u suvremenom svijetu sve više se pridaje važnosti tom sustavu.

Čakre i Kabala

Deset sefirota ili Drvo života Kabale je učenje koje se dovodi u vezu i uspoređuje s učenjem o čakrama.

U srednjevjekovnoj Kabali deset sefirota su zapravo deset božjih kvaliteta. Tih se deset kvaliteta mogu grupirati u sedam razina, a naš je zadatak da se uspemo do samog Božanstva razvijanjem tih deset kvaliteta koje već inicijalno rođenjem postoje u nama samima.

Keter, Kether Elyon

Energija Božanska što nadahnjuje fizičko očitovanje

Hokhmah, mudrost i Binah,   na istoj su razini, s time da je Binah energija razumijevanja i inteligencije.

Gevurah, energija moći rasuđivanja i Heseda, energija ljubavi i Božje milosti koje su također na istoj razini.

Tifaret, ili Rahamin – energija suosjećanja, sklada i ljepote. Ovaj sefirot smatra se srcem Drva života.

Hod, energija Božje veličanstvenosti i Nezah, energija izdržljivosti na istom su nivou. Ovo dvoje izvori su prorokovanja.

Yesod -energija stvaralaštva. Ovaj sefirot poznat je i kao Pravednik

Šekhinah ili Malkhut

– simbol mistične zajednice čovječanstva, i sama životna energija koja se spaja sa zemljom hraneći sve život.Kada se spoje Tiferet (susojećanje) i Šekhinah sa svojom ženskom energijom u tom trenutku sefirot postoje smjer duhovnog razvoja čovjeka.

 

Shema Drvo života- sefiroti, čakre i sakramenti

 

KETER

RAZINA VII

Spajanje čakre duha, sakramenta bolesničkog pomazanja

i sefirota Ketera

ŽIVI U SADAŠNJEM TRENUTKU

Razina ispunjena spajanjem čakre duha sakramenta bolesničkog pomazanja i sefirota Ketera čija se zajednička moć u nama budi kao misao „živim u sadašnjem trenutku“. Čakra nam daje uputu da je naš duh vječan i da smo više nego samo tijelo. Živjeti predugo u prošlosti nije dobro, niti zdravo jer samo otpuštanje prošlosti daje nam neke informacije koje na silu niti ne možemo dobiti. Živjeti „sada“ znači primati u svakom trenutku i biti sretan. Sakrament posljednjeg pomazanja simoblično preppoznaje našu potrebu da na sve stavimo točku i da na prošlost stavimo kraj, točku,  jer nije dobro vuči nedovršene stvari sa sobom. Ako je prošlost jača nego sadašnjost slabimo svoj duh i nemoćni smo se pomaknuti bilo duhovno, bilo fizički.

Sefirah Keter govori i poručuje kako smrti nema. Postoji samo vječno.

 

 

BINAH               HOKHMAH

RAZINA VI

Spajanje čakre uma, sakramenta zaređenja, te sefirota Binah i Hokhmah

TRAGAJ SAMO ZA ISTINOM

Na šestoj razini spajaju se čakra uma, sakrament zaređenja i sefirot Binah i Hokhmah. Moč stvorena tim silama uz učenje tragaj za istinom nalazi snagu u čakri koja želi i prihvaća samo istinu i osobnu čstitost. Isto tako vjerovati i slijediti nekoga tko nema čestitosti uništava naš duh i tijelo. Sakrament zaređenja simbolično je prezimanje odgovornosti da naš život bude vrijedan i značajan i da sve što radimo budemo sveto. Sefirah Hokhmah unosi u naš život sposobnost rasuđivanja, i pomaže nam donositi ispravne odluke. Sefirot Binah je milost i umna jasnoća bez sklonosti osuđivanja i bez traženja objašnjenja za neke situacije u životu

 

 

GEVURAH        HESED

RAZINA V

Spajanje čakre moći, volje i sakramenta

ispovijedi, te sefirota Gevurah i Hesed

SVOJU VOLJU PREDAJ VOLJI BAŽANSKOJ

Na petoj razini događa se spajanje čakre snage volje sakramenta ispovijedi te sefirota Heseda i Gevurah. Ove četiri arhetipske sile našem organizmu daju istinu da je sve volja božanska, u smislu duhovne stabilnosti o postanku i kraju koja je nužna u našem životu. Možda ne u potpunosti svjesno ali sigurno je da kako starimo tako odustajemo sa borbom u kojoj ne želimo shvatiti da e ama baš sve naš odabir i naša volja. Ima nešto i u nekom autoritetu pozadinskom, koje zovemo božanskim.

Sakrament ispovijedi uvijek nas podsjeća da je laž grijeh koji povređuje naš i duh i tijelo. Energetski sustav koji tako fantastično radi u nama laž detektira i pušta naš organizam kao najjači otrov. Ispovijed, ili čišćenje uvjet je ozdravljenja, i liječi velike štete koje smo nanijeli sami sebi. Od sefirota Heseda trebamo preuzeti način da govorimo tako da nikoga ne vrijeđamo i povređujemo, a tamo gdje treba istinu čak treba prešutjeti i ispraviti naša kriva djela da ne bismo drugu osobu povredili. Nije dozvoljeno čak niti kritizirati druge jer govorenje noga što vrijeđa druge truje naš organizam pa se stvara svjesna ili nesvjesna krivnja u nama. Zato je potrebna ispovijed.   Sefirot Gevurah govori kako ne bismo nikada trebali namjerno negativno suditi druge niti sebe same.

 

TTIFERET

RAZINA IV

Spajanje čakre emocionalne moći, sakramenta braka i sefirota

Tifaret.

LJUBAV JE BOŽANSKA MOĆ

Četvrta razina spaja čakru emocionalne moći, Anahatu, sakrament braka i sefirota tifereta. Spajanjem ova tri arhetipska preduvjeta naš organizam prihvaća da je ljubav božanska moć. Ljubav nije potrebna samo našem duhu nego i tijelu stoga ne smijemo drugima davati na znanje da ih ne volimo i puniti tako naše tijelo negativnom energijom, jer tako trujemo svoj tjelesni i duhovni organizam. Oprostiti i voljeti najveći je blagoslov. Sakrament braka simbolično ukazuje na obvezu da uvijek istražujemo ljubav kroz voljenje samih sebe ali drugog. Ukoliko postanemo emocionalno zatrovani ma koliko god bi nam se to opravdano činilo   šalje otrov u naš organizam. Sefirot Tifereta simbol je srca u ljudskom tijelu i pulsira energiju suosjećanja i ljepote kroz naše vene. Širi energiju suojećajnosti i sklada. Prazno je srce je teško i bolesno tjera nas na isprazan život, a ovaj pak nesklad sigurno dovodi bolest u naš život.

 

HOD     NEZAH

RAZINA III

Spajanje čakre osobne moći, sakramenta potvrde, te

Sefirota Hoda i Nezaha

SAMOPOŠTOVANJE

Treća razina predstavlja spajanje čakre osobne moći sa sakramentom potvrde te sefirota Hoda i Nezaha. Moć stvorena tim četiri arhetipskim silama stvara istinu SAMOPOŠTOVANJE kojim moramo naučiti cijeniti sebe. Sakrament potvrde jest prihvaćanje odgovornosti za sebe samog odnosno za kvalitete koje posjeduje. Naš duh traži svijest, rast, zrelost. Kada to ne postoji povećava se potreba za odobravanjem od drugih ljudi i nesposobnost ocijene samog sebe. Neuspjeh u ovome ili nesvjestan neuspjeh rezultira tjelesnim slabostima prije ili kasnije. Osim toga kodeks časti presudan je u pokretanju naših novih akcija što opet jedan je od temelja za zdravo tijelo.

Simbolično značenje sefirota Nezaha je izdržljivost; snaga i žilavost, a Hoda veličanstvenost, čestitost i energija koja nadilazi naš ego.

 

YESOD

RAZINA II

Spajanje čakre partnerstva, sakramenta pričesti

i sefirota Yesoda

POŠTUJTE JEDAN DRUGOGA

Spajanje čakre partnerstva (Svadisthana), sakramenta pričesti i sefirota Yesoda čini razinu II i moć utemeljenu na ovim trima arhetipskim silama. Iz čakre partnerstva crpimo snagu kojom moramo biti pošteni u svim svojim vezama, tek tada je aktivirana enrgija koja se često reflektira u svim našim stvaralačkim aktivnostima pa i u financijskim. Čestitost i poštenje neophodni su da bismo bili tjelesno zdravi, jer kršeći ove svetosti trujemo svoj duh pa tako i svoje tijelo. Sakrament pričesti simbolizira da svaka osoba jest dio naše duhovne obitelji i nikada ne smijemo druge ljude gledati negativno i kao neprijatelje. Sefirot yesod utjelovljuje energiju pričešćenja i nalaže stvaranje kao izvor života i da našu dušu sjedinjujemo s partnerom. Intimnost je sama po sebi svetinja. Kobno možemo narušiti duh i tijelo kršeći zavjete i dogovore.

 

ŠEKHINAH

RAZINA I

Spajanje energije plemenske čakre (muladhara) i sakramenta krštenja i

Sefirota Šekhinah

SVE JE JEDNO

Prva razina odnosi se na spajanje prve ili plemenske čakre, sakramenta krštenja i sefirota Šekinah. Ovo spajanje triju arhetipskih sila vrlo je moćno, nitko se ne razlikuje od nas samih, niti itko manje vrijedi od nas samih pa djelovanje u sustavu „sve je jedno“ donosi mir duhu i mir tijelu. Sakrament krštenja nameće obvezu da u potpunosti prihvatimo svoju obitelj, te da ćemo prihvatiti osobnu odgovornost i pošteno se ponašati ne čineći drugimo ono što ne bismo sebi učinili nikada. Ako slučajno gledamo negativno na obitelj iz koje potječemo uništavamo moć našeg energetskog sustava. Sefirot Šekhinah u prijevodu znači „božanska prisutnost“ govori da prije svega moramo poštovati svoju obitelj ali i sve ostale ljudske zajednice.

 

 

Sedam čakri ili energetskih centara koji utječu na psihičko i fizičko zdravlje te koji određuju naš odnos prema životu jesu korijenska, sakralna, solarna, srčana, grlena, čeona te krunska čakra.

 

Prva čakra       Muladhara – korijenski oslonac

Element: zemlja

Osjet: miris

IZJAVA: HOĆU STVARI!

Ponekad se ova čakra naziva plemenska čakra, označavajući nam tako skupni obrazac vjerovanja, jedan izraz skupnog identiteta.

Za početak spoznati prvu čakru i povezati se sa svojom prvom čakrom, uvijek se može lako; slušanjem neke nacionalne melodije, ili gledanjem neke sportske manifestacije u kojoj netko „naš“ pobjeđuje.

Energetska veza s fizičkim tijelom i mentalnim sklopom: ova čakra temelj je mentalnog zdravlja jer prvi utisak i prvu emocionalnu i psihološku stabilnost stječemo u obitelji i užoj društvenoj sredini.

Kasnije, razne duševne bolesti poremećaji ovisnosti poput alkoholizma depresija…. Nastaju kao rezultat lošeg djelovanja obitelji na pojedinca.

Prva čakra očituje i razne strahove, a osnovni je strah koji se javlja u vezi preživljavanja, napuštanja od svih i gubitak ikakvog reda i rušenje životne strukture.

Prva ili korijenska čakra smještena je u područje trtice, na samoj osnovi kralježnice, te je crvene boje. Crvena boja zagrijava i ubrzava molekule, te tako predstavlja strasti kojih se ne trebamo bojati. Osim toga koristimo li ili samo ako osvijestimo crvenu boju, privlačimo pažnju, a i stvara se neka vrsta unutarnje ravnoteže i samopouzdanja, što uvijek dobro dođe. Crvena boja, nažalost privlači i ljutnju, ponekad, što može biti jako loše kada se ova emocija ili slične izmaknu kontroli. Svaki naš osjećaj ima atomske čestice, a osjećaji koji ne želimo uvidjeti i osvijestiti okreću se većom brzinom nego je to njihovo prirodno okretanje. I upravo ta brzina okretaja stvara tu određenu nijansu crvene boje. Kada se na primjer previše energije akumulira odnosno previše čestica akumulira, dobivena energija se najčešće manifestira kao neka eksplozivna sila koja ide u smjeru ljutnje, bezobrazluka, agresije, pa čak dolazi do najokrutnijih ubojstava. Nemojte nikada zaboraviti kada netko kaže „zatamnilo mi se pred očima“   što je uobičajen pokušaj opisa tamno crvene  prve čakre. Ukoliko se „prejaka crvena“ odnosno prejaka akumulacija izražava kroz tjelesnu bolest onda je to uvijek neka upala ili tzv. zapaljenje.

Općenito prva čakra utječe na otpornost organizma na stres i na alergije, općenito. Ako je blokirana prva čakra javlja se bezvoljnost i nedostatak samopouzdanja, a neke od fizičkih posljedica su anemija, aritmija, crijevna oboljenja, problemi s bubrezima…o čemu ćemo još naučiti kasnije.

Obzirom da je smještena gdje je i da je prizemljena u fizičkoj stvarnosti smatra se centrom manifestacija. Stoga, kada god imamo neke želje vezano uz poslovni ili materijalni život računajmo na energiju prve čakre.

Prema energetskoj anatomiji prva čakra djeluje na ove organe; fizički oslonac tijela i kralježnica, stopala, noge,kosti, rektum i kompletan imunološki sustav. Mentalni i psihološki upitnik mora se odnositi na pitanja koja se odnose na obitelj po krvi, osobnu sposobnost zadovoljavanja životnih potreba, društveni i obiteljski život i red. U slučaju problema koji se odnose na prvu čakru refleks se događa na tjelesnoj razini i to najčešće se očituje u kroničnoj boli u donjem dijelu leđa, išijasom, varikoznim venama, rektalnim karcinomima, ili bilo kojim poremećajem imunološkog sustava.

 

Svaka osoba treba obratiti pažnju ne neke stvari;

 • Plemenska kultura,
 • Odanost,
 • Čast,

Plemenska kultura

Tumači se kao kolektivno vjerovanje koje se upija već u dječjoj dobi. U kasnijoj, zrelijoj dobi svatko bi trebao izbjegavati osjećaj da smo izigirani ili natovareni stavovima koje nam nameće društvo i okolina. Ili bismo trebali u najmanju ruku prihvatiti globalne situacije na znanje, no bez negativnosti koja bi nama osobno bila uzrok gubitka velike količine energije. Gledati na svijet iz svoje perspektive i svojim očima izraz je našeg duhovnog rasta, iako se sigurno suprostavljamo stavovima „plemena“, ali naša osobna svijest jedino je pozitivno čime ćemo dobro raditi našem energetskom i biološkom tijelu. Ogorčenost na druge, na kolektiv ili šire društvo prepreka je i opozicija nužno potrebnom stavu da smo svi jedno. Tako je na primjer česta rečenica „Pa svi tako misle o tome i tome…“. zapravo opaka zamka. Ona je samo naš izgovor za preuzimanje ikakve odgovornosti, a svatko tko je duhovno imalo osviješten ne želi se podvrgnuti globalnom odnosno takozvanom „plemenskom“ razmišljanju.

 

Odanost

Odanost bi trebala biti instinktivna, a ne pravilo koje će vrednovati naša obitelj ili neko šire društvo. U slučaju kada osoba izabere biti odana, kada je to čin osobne predanosti i kada je potpuno svjesni odabir time se svatko može ponositi. No, kada se odanost odigrava samo kao posljedica utjecaja obitelji, bliže okoline ili šire okoline, odnosno kada se odanost jednostavno samo očekuje od nekoga   to postaje kavez osobnosti u kojem e započinje igra dvostrukog života i dvostrukog morala. Naravno da se energetsko tijelo tijekom takve igre buni i razbolijeva.

Čast

Čast je nešto što je mnogima bitnije od same ljubavi, jer bez časti kažu stari ljudi „kičma se iskrvljuje“ a ponos nestaje s lica te osobe. Iako je teško povezati čast sa zdravljem, postoji poveznica jer život bez časti utječe opet na našu energiju, koja pak utječe na naš kompletan imunološki sustav.

Bez obzira što je čast nešto što nas kolektiv uči da moramo razvijati od malena, svatko mora prvo razmisliti kada daje svoje obećanje, svoju riječ da li to može, morate se prije svega preispitati da li si možete „natovariti“ neku obavezu, jer ju morate dovršiti i ispuniti kako trebate.

 

Pitanja za analizu prve čakre

 1. Koja su čvrsta uvjerenja kojih se držite, a naslijeđena su ili usvojena, od roditelja ili uže okoline?
 2. Koje od tih uvjerenja, obrazaca ponašanja još uvijek poštujete, a koje ste odbacili?
 3. Odnos prema praznovjerju? Da li praznovjerje ima veću moć ili rasuđivanje logično?
 4. Da li znate što je to „kodeks časti“? Da li se i u kojoj mjeri pridržavate toga?
 5. Da li ste oskvrnuli svoj „kodeks časti“? Koliko puta? Da li ste pokušali iscijeliti taj dio sebe?
 6. Obiteljski odnosi – kakvi su? Da li imate nedovršenih obveza, poslova i slično s članovima obitelji? Kojih? Koji su razlozi da nisu dovršeni, iscijeljeni, obiteljski odnosi?
 7. Imate li blagoslova od strane obitelji i koji su to?
 8. Ukoliko imate dijete, ili osobu na koju odgojno utječete koje su kvalitete koje bi željeli prenijeti u tu mladu osobu?
 9. Koje običaje njegujete? Koje tradicije poštujete i prenosite u svoju obitelj?
 10. Koje su „plemenske“ ili zaboravljene tradicije, značajke, obrasci koje ste zanemarili i koje bi željeli ojačati?

 

Zanimljivost:

Tarot arhetip za 1. Čakru – Pustinjak

Ova karta u tradicionalnom obliku pokazuje osobu u crvenom ruhu okrenute glave koji hoda kroz polje žita. Iznad i ispred njega je plavo nebo gdje se nalazi jaje obavijeno zmijom. Zrake svjetlosti padaju na njega i on nosi svoju blještavu svjetiljku koja je u samoj sredini karte. Na dnu lijevo je spermatozoid, a na dnu desno je Kerber – troglavi pas pakla. Žito simbolizira pustinjakovu povezanost s prirodom plodnošću i obiljem. Naš pustinjak je poput drevnog šamana koji odlazi u prirodu živjeti sam bez društva, uvijek spreman pružiti ruku onome koji treba pomoć. Pustinjakova je odora tradicionalno, crvene boje – boje prve čakre. U Indiji tantrički sljedbenik nosi crveno, simbolizirajući čovjekovu sposobnost preobrazbe seksualne energije koju koristi za podizanje kundalinija /simbol spermotozoid i naizgled pripitomljeni Kerber/te jaja i zmija što na neki način predstavlja „hinduistički lingam“ – simbol kundalinija.

 

Uravnotežena energija u prvoj čakri

 • Centriranost osobe,
 • Prizemljenost osobe,
 • Vladanje sobom,
 • Zdravlje,
 • Optimizam,
 • Volja,
 • Obilje,
 • Pažljivost i suosjećajnost razvijeni,
 • Sposobnost za puno toga,
 • Tjelesna i fizička senzualnost

 

Previše energije u prvoj čakri

 • Egoističnost,
 • Dominiranje u svim situacijama,
 • Pohlepa,
 • Ovisnost o materijalnom,
 • Neimanje ukusa niti dobre mjere,
 • Nervozna energija,
 • Sklonost sadizmu.

 

Nedovoljno energije u prvoj čakri

 • Nedostatak povjerenja u bilo koga,
 • Nema prizemljenja nikada,
 • Slabost općenita,
 • Ne ostvaruje ciljeve
 • Suicidalnost kao krajnje rješenje problema,
 • Osjećaj nevoljenosti,
 • Strah od napuštenosti ,
 • Slab interes za seksulanost,
 • Mazohist

 

 

Druga čakra Svadisthana – posebno prebivalište

Element: voda

Osjet: okus

Izjava: JA ŽELIM!

Druga ili sakralna čakra središte je, kažu, zapravo seksualnosti iako je temeljno čakra zajedništva, a smještena je iznad spolnih organa, na donjem dijelu abdomena ispod pupka. Njezina energija počinje vibraciju kroz titrajeo ko sedme djetetove godine života. Energija ove čakre utječe na našu potrebu za odnosima s drugim ljudima, na stvaranje našeg vlastitog identiteta i stvaranje okvira naših psiholoških granica. Generalno utječe na reproduktivni sustav, ali i na naše raspoloženje. Određuje odnos prema tijelu, te ima ulogu sposobnosti učenja. Druga čakra potencira razne strahove kao što je gubitak od adzora nad mnogim životnim stvarima i strah od napuštanja koji bismo mogli doživjeti bilo od partnera, bilo od poslovnih kolega. No, suprotno tome   ojačava snagu i izdržljivost osobe kada su u pitanju financijski i materijalni slomovi, pojačava našu volju kada se oporavljamo od nečega, razvija naše talente. Narančaste je boje, a ako je otvorena osoba ima dobar seksualni život, te snažnu moć koncentracije.

Narančasta boja je društvena boja, izražena kao mješavina fizičke crvene i intelektualne žute. U korištenju ove boje u domaćinstvu (u smislu bojanja zidova i detalja) uvijek treba birati onu nijansu svijetlo narančaste, jer žešća, intenzivnija, može jako utjecati na našu bezrazložnu nervozu.

Narančasta energija daje nam sposobnost da se nekako širimo i zračimo dobro.

Istražite tu energiju, naučite ju pravilno kanalizirati i koristiti kao dio vašeg cijelog bića kako biste postigli bilo koji vaš cilj.

Poremećaj druge čakre očituje se najviše seksualnim problemima, zatim svim ostalim. Na drugu čakru jako utječe način na koji su emocije u djetinjstvu bile izražavane odnosno potiskivane u obitelji.

Fizika također  prepoznaje energiju druge čakre i tumači je kao nepisani „zakon uzroka i posljedica“ što u prijevodu bi značilo da smo sami uzročnici energija kojima privlačimo sve osobe k sebi, najvjerojatnije potpuno suprotne nama samima jer ćemo tako naučiti što- šta. (Snaga jakog hrani se na snazi slabog). No, iako smo definitivno sami kreatori svojih odabira, često smo razočarani samo zato jer nismo u mogućnosti u potpunosti nadzirati svoj život i sve ono što nam ulazi u život. Život je takav kakav jeste, promjena je stalna, i nema recepta da imamo vječno mir, ljubav ,zdravlje, sreću i zadovoljstvo.   Ne možemo pobjeći od sebe samih, stoga treba prihvatiti svoj izbor i uvijek misliti zašto smo se baš odlučili na to. Ne treba se sukobljavati u odnosima, jer onda idemo direktno u negativnom smjeru, u oslobađanju goleme negativne energije, a ona pak stvara mentalne i tjelesne probleme koji se mogu očitovati na primjer u impotencije i vaginalnim infekcijama, neplodnosti, depresiji i slično. Sva ta negativna energija potječe od straha da će nas netko razočarati i na kraju napustiti, možda čak i pri tome iskoristiti, a kao takvi ne možemo funkcionirati s jasnoćom, već potpadamo pod iskustva koja ćemo dugo pamtiti po lošem ili se jednostavno u ovom slučaju predajemo raznim ovisnostima.

Seksualnost koja se obliku u drugoj čakri kao takva, samo je moć nedefinirana, ali temeljna za stvaranje veza i intimnog sjedinjenja s drugom osobom. Osim stvaranja novog života, seksualnost je samoizražavanje, prihvaćanje našeg tijela. Iako je seksualnost kao vrsta užitka vrlo kratka, može nam na neki način pomoći u promijeni svijesti.

Upoznavanje kundalini energije koja se diže uvis spiralno oko kralježnice od osnovne u prvoj čakri do vrha glave prolazi kroz svih sedam čakri. Praksom s kundalini treninzima učimo seksualnu energiju usmjeriti duhovnim putem do sjedinjenja sa Univerzumom. Oslobođenje ove energije itekako je važno za tjelesno, mentalno i psihičko zdravlje, jer u protivnom taloži se u našem organizmu   i djeluje na pojavu i razvoj teške depresije i raznih drugih psihičkih problema.

Prema energetskoj anatomiji druga čakra utječe na spolne organe, zdjelicu, slijepo crijevo, mokraćni mjehur.

Pitanja i analizu treba usmjeriti na mentalna odnosno emocionalna pitanja u vezi samooptuživanja, optuživanja, krivnje, financijskih sredstava, seksualnog života, kreativnosti, moralnosti, etičnosti i poštenja u odnosima s drugim ljudima. Loš rad i loš utjecaj na drugu čakru definitivno je uvijek uzrok tjelesnim poremećajima koji se odnose na kroničnu bol u leđima, išijas, ginekološke probleme, bol u zdjelici ili iznad nje, na libido i /ili mokraćne probleme.

Važno je spomenuti da se energija novca rađa u drugoj čakri . Svakako treba njegovati vjeru u novac, ako nikako drugačije a onda da je novac jedna od stvari koju vjerujući možemo prizvati u naš život. Živeći u materijalnom svijetu, moramo toga biti posve svjesni i ponašati se razumno i časno – svoje dugove platiti i rješavati, ne smije se precijeniti novac, on je samo sredstvo plaćanja, završiti zadaću po zadaću, nikada se ne prodati zbog novaca…tako se rađa pozitivna energija novca.

U drugoj čakri razvija se i naš etički centar i moralnost koji nas intuitivno vode ispravno kroz život. Uvijek treba živjeti u što većem redu, poštujući što više općih i osobnih zakonitosti, jer zdravlje se odražava kroz tijelo, koje isto tako traži svoj red. Nikada ne treba zaboraviti da ne postoji tijelo na ovom svijetu koje bi se dugo borilo sa stresom, a da nema loših posljedica.   Glavobolja je prvi znak da je kaos uznapredovao, a pojava čireva na tijelu samo je dodatni dokaz da je život stvarno nepodnošljivo kaotičan.

Ukoliko netko ima osvetničkih želja i namjera to se sigurno zakuhava u drugoj čakri i tim se mislima uništava pozitivna i dragocjena energija druge čakre. Upravo osvetnička težnja otrovna je bomba za biološki sustav koji tijelo onesposobljava u paleti od impotentnosti do karcinoma.

 

 

Pitanja za analizu druge čakre

 1. Kakav ste stvaralac? Da li svoje ideje realizirate?
 2. Da li se događa da Vaša stvaralačka energija pretvara u negativnu energiju? Kada?
 3. Da li ste u dobroj energiji vezano na Vaš libido? Ako niste, dali želite iscijeliti svoj libido?
 4. Jesu li Vas iskorištavali u seksualnosti? Ili ste Vi druge iskorištavali?
 5. Držite li svoju riječ?
 6. Kako ste zadovoljni svojim „“kodeksom časti“?
 7. Da li radite pogodbu vezano na svoj moral obzirom na okolnosti?
 8. Da li mislite da Bog ili neka vrsta božanstva utječe na Vaš život?
 9. Da li volite nadzirati druge?
 10. Da li ima novac moć nad vama?
 11. Kako često imate strah od financijske nesigurnosti i koliko često taj strah skreće Vas i Vaše odluke?
 12. Što se često dogodi kao prepreka ostvarenju Vaših ciljeva?

 

Zanimljivost:

 

Tarot arhetip za drugu čakru nalazi se kroz dvije karte

Ljubavnici

Karta koja prema tradiciji prezentira prvenstveno privlačnost među suprotnostima.

Kada je nečiji duhovni i seksualni razvoj na razini druge čakre tada osoba teži kako bi doživjela ispunjenje, kroz sjedinjenje, sa svojom suprotnošću. To neizbježno mora voditi i do nekakvog sukoba jer uvijek naša suprotnost predstavlja nama onaj dio tamniji dio nas kojeg teško prihvaćamo.

Na karti ljubavnika vidi se crni muškarac kako drži mač, simbol intelekta, dok crno dijete drži štap (predstavlja senzualnost ). Jaje – lingam koje predstavlja preporod i preobrazbu visi u zraku, dok bijela žena drži pehar, simbol emotivne komunikacije. Tu je i bijelo dijete koje drži cvijeće, simbol spiritualne povezanosti.

Ove dvije odrasle osobe sa karte blagoslov primaju od lika čiji se obrisi mogu samo nazirati i čije lice nam je nedokučivo. Njegove ruke vezane su, što u stvari znači da je osjećaj sjedinjenja dvoje ljudi i dvije suprotnosti određen sudbinom, zapravo je neizbježan.

Kupidon, mali anđeo provokator, s povezom na očima na ovoj karti predstavlja sudbinu sa njenim pravim razlozima koje nekada ne prepoznajemo. Mačevi poput zatvorskih rešetaka ružni su simboli poteškoća i odgovornosti, sukoba i obaveza koje stoje ispred nas samih.

Hebrejsko slovo za ovu kartu je Zain, što u prijevodu znači mač, odvajanje i raskidanje.

 

Mjesec

Ova karta predstavlja podsvjesne porive koje svi imamo uz onu našu primitivnu svijest. Instinkt.

Pokušava nam dočarati emotivne i seksualne odgovore, nad kojima naš mozak vrlo često  nema kontrolu i koje sve pokreće planeta Mjesec.

Sama karta Mjeseca puna je seksualnosti; dvije falusne kugle stoje s obje strane vaginalnog prolaza,a ispod toga nalazi se krug u obliku maternice. Krug obuhvaća skarabej koji predstavlja regeneraciju i iscjeljenje. Stražari drže ključ u obliku astrološkog simbola za planetu Merkur (vlada intelektom) koja nam govori „ Cijena ulaska je tvoj um“.

 

Hebrejsko slovo za ovu kartu je Kof što znači stražnji dio glave, gdje leže naše podsvijesne misli.

 

Uravnotežena energija u drugoj čakri

 • Prijateljsko raspoloženje,
 • Optimizam,
 • Osjećaj pravednosti,
 • Kreativnost,
 • Intuicija,
 • Empatija,
 • Prirodan smisao za humor,
 • Duhovnost,
 • Želja za potomstvom.

 

 

Previše energije u drugoj čakri

 • Emotivno eksplozivna osoba,
 • Agresivnost,
 • Suvišak ambicija,
 • Iluzije,
 • Prekomjerni užici u svemu,
 • Opsjednutost seksom.

 

Nedovoljno energije u drugoj čakri

 •  Pretjerana sramežljivost,
 • Preosjetljivost,
 • Negiranje samog sebe,
 • Samosažaljenje,
 • Potiskivanje osjećaja,
 • Opterećenost krivnjom,
 • Nepovjerljiv osoba,
 • Ovisnost o nečem,
 • Često žrtva nasilja bilo koje vrste.

 

 

Treća čakra Manipura – sjajni dragulj

Element: vatra

Osjet: vid

Izjava: ŽELIM SREĆU

Treća ili trbušna čakra nalazi se tik iznad pupka, solarni pleksusu, a općenito je povezana s aspektom volje, moći i identiteta.

Solarni pleksus je središte tijela sunčev splet živaca. Svoju vibraciju treća čakra započinje tijekom puberteta, kako bi pomogla u procesu individualizacije i izgradnji ega. Ova čakra je centar naše osobne moći žarište našie osobnosti inašeg ega.

Kaže se kada je treća čakra otvorena pronašli ste neku svoju nadarenost, posao, zadovoljstvo ili ispunjenje želje. Jedan od načina da prepoznate svoju nadarenost je da se podsjetite što ste voljeli raditi kada ste bili dijete i odmah ćete znati koje su vaše prave sklonosti.

Bolesti koje proizlaze iz nje aktiviraju se uz probleme vezane za odgovornost, samopoštovanje, strah i preosjetljivost. Kada govorimo o strahu tada se misli na strah od odbačenosti, kritike, vlastite gluposti , strah od lošeg fizičkog izgleda npr debljine, ćelavosti, starosti….Ljudi pak, koji imaju snažnu treću čakru izdržljivi su i probitačni. Ispravan rad treće čakre uz veliku snagu, visoko samopoštovanje, samodisciplinu, uz ambicije, djelovanje i u kriznim situacijama, hrabrost u rizičnim situacijama, velikodušnost, moralnost i jak karakter podiže našu svjesnu moć u odnosu na vanjski svijet.

Zatvorenost ove čakre manifestira se kao ljubomora, destrukcija kao samosažaljenje, pretjerana emotivnost. Često se javljaju problemi s jetrom i s probavom, problemi sa želucem, gušteračom, tankim crijevom, žuči, jetru… Veliki problemi s probavom, a pogotovo kod onih osoba koji imaju slabu energiju ove čakre sve to  upozorava na blokadu ove žute čakre.

Žuto je boja sreće. Ona je boja dubokog opuštanja, topline i unutarnjeg mira. Žuta boja sasvim obična boja, prodire ravno u dušu čovjeka. Kod osoba koje imaju tešku osobnost ova žuta boja ima malo primjese crvene što znači da je osoba usmjerena na sebe i da je osoba na neki način nečim opsjednuta.

Prema energetskoj anatomiji treća čakra utječe na rad ovih organa: abdomen, želudac, tanka crijeva, jetra, žuč, bubrezi, gušterača, nadbubrežne žlijezde, slezena, slabine.

Jedan mali savjet; Post može jako pomoči obzirom da je treća čakra vladar i probave i uma, pa gubimo razum da li smo siti ili gladni, no post umiruje sustav probave pa tako i sustav uma.

Pitanja i analizu usmjerenih na bolesnu osobu, treba temeljiti na području mentalnih i psiholoških problema u vezi povjerenja, straha, samopoštovanja i samopouzdanja, sposobnosti brige o sebi i drugima, odgovornosti, osjetljivosti i na pozitivnu kritiku i na osobnu čestitost.

Slab rad treće čakre rezultira uvijek tjelesnim poremećajima od kojih su neki: artritis, čir na želucu, tegobe s crijevima, upala gušterače, dijebetes, problemi s probavom, anoreksija, disfunkcija jetre, hepatitis ili disfunkcija bubrega.

Za ispravan rad treće čakre nužno je:

 • Samopoštovanje,
 • Rad na unutrašnjoj, osobnoj, moć,i
 • Intuicija
 • Razvoj osobne moći

Samopoštovanje

Samopoštovanje je nužno kako bi se poštovali i kako bi upravo to samopoštovanje odredilo naš budući uspjeh u svemu.

Rad na unutrašnjoj osobnoj moći

U pravilu znači držati pod kontrolom materijalnost da ne bi vladala našim životima ,tijelom, energijom, zdravljem, duhom. Nakon uspjeha u ovom dijelu, nužno je otpustiti sve strahove s kojima se osoba suočava da bi mogla privući i steći obilje zdravlja sreće zadovoljstva i uspjeha.

Intuicija

Sposobnost korištenja osobne energije da bismo spoznali sadašnje trenutke i na njih pravodobno reagirali.

Puno je informacija koje su dostupne našoj intuiciji i koje nam pomažu kada i kako reagirati na određene probleme. Preduvjet da bismo se oslanjali na intuitivne poruke svakako je oslobođenje od straha i predrasuda jer ako je prisutan strah, ne može se oslanjati na intuiciju.

Razvoj osobne moći

Razvoj osobne moći uključuje od svega pomalo, ali načelno znači djelovati na sebe same kroz razumijevanje da bismo postigli ugodnost, da bismo poboljšali svoj karakter i da bismo postizali velike uspjehe. Djelovati na same sebe znači potisnuti ili staviti u drugi plan biološke i genetičke kodove, da bismo utvrdili i poboljšali naš osobni identitet.

Razvoj osobne moći prema nekim uputama dobro je podijeliti u četiri faze i tako i razvijati svoje sebstvo;

 1. Faza – revolucija

Odvažiti se i otpustiti bilo koju tvrdoglavost kako bi se oslobodila i pronašla duhovna putanja kojom bi osoba zrelošću temeljila osobni identitet na shemi unutrašnjih osobnih uvjerenja.Time počinje proces samoispitivanja pod našim umnim ili intuitivnim vodstvima.

 

 

 1. Faza – involucija

Želja za novim informacija koje će utjecati na naš osobni rast. U fazi involucije instinktivni osjećaj za vanjski svijet što svakako potiče svakog pojedinca na svoj osobni izbor, akciju, ali i odgovornost. U ovoj fazi osobe prvi puta shvaćaju i ponašaju se u skladu s onom „Ne, doista znači ne!“ odnosilo se to na vlastito dijete ili na slučajnog prolaznika

 

 1. Narcizam

Zvuči loše, ali je neophodan u našim životima jer zbog naših uvjerenja uz prisustvo jake narcisoidne energije opstat ćemo unatoč tuđem protivljenju. Zaokupljenost samom sobom uz intuitivno vodstvo može doista svakoga pogurnuti na bolji životni put.

 

 1. Evolucija

Najviša faza ujedno i završna u razvoju samopoštovanja svakako je „evolucija“ u kojoj se događa da se ne samo-poštujemo, već i da se držimo osobnih načela, da imamo svoje dostojanstvo i da smo na kraju krajeva ispunjeni svojom osobnom vjerom koja će se nametnuti drugima.

 

 

 

Pitanja za analizu treće čakre

 1. Da li volite sebe?
 2. Da li aktivno radite na tome da promijenite ono što ne volite u sebi?
 3. Da li često kritizirate druge?
 4. Da lis te pošteni?
 5. Da li nekada istinu izokrećete? Zašto?
 6. Da li priznajete kada niste u pravu?
 7. Da li trebate tuđe odobravanje?
 8. Da li ste jaka ili slaba osoba?
 9. Imate li strah da potpuno preuzmete odgovornost za sebe?
 10. Da li ste ikada bili u dubljoj vezi s osobom koju ne volite ali je to izgledalo bolje za Vas?
 11. Da li poštujete sami sebe?
 12. Kakva je Vaš odgovornost prema svemu i svakome ? Pretjerana ili premala?
 13. Da li želite promijeniti svoj život?
 14. Da lis te se pomirili sa životom takav kakav jest?

 

Zanimljivost:

Arhetipske karte vezane uz treću čakru su:

Car i Sunce

 

Car

Na tradicionalnoj karti prevladavaju crvena i žuta boja. Kada ju promatramo pažljivije Imamo osjećaj ispunjenosti energijom. Naš car sjedi u središnjem kvadratu karte i uopće ne gleda u nas, nego izravno u Sunce. Na njegovoj halji istaknuti su vrtlozi energije, a oko njega vrzmaju se atomi, energije i pčele. S njegove obje strane glave nalaze se ovnovi kao simboli moći.

Ova karta Cara predstavlja element vatre. Feniks i Sunce znače samu vrlinu svih ljudi a to je apsolutna neustrašivost u zaštiti svih nevinih, i pokoravanje svega onoga svojim željama ( janje).

Baš na razini solarnog pleksusa Car na karti ponosno  drži kuglu koja predstavlja cijeli svijet govoreći nam kako je njegova energija svjetovna i da njome postiže velike ciljeve.

Noge prekrižene u obliku broja četiri, ne samo da predstavljaju savršeno dobru organizaciju koja je nužna za ostvarenje ciljeva znači i jednu veliku unutrašnju i vanjsku stabilnost.

 

Sunce

Sama karta je radost i ekstaza, te sunčeva enrgija koja sije na sve znakove horoskopa. Vile koje plešu smjenjuju se s dugom sugerirajući nam na bezuvjetnu ljubav   koju ćemo primiti samo kroz energiju iskrenost i prijateljstvo, pa napokon i kroz partnerstvo.

 

 

Uravnotežena energija u trećoj čakri

 • Otvorenost,
 • Zabavnost,
 • Optimizam,
 • Jak osjećaj osobne moći,
 • Opuštenost,
 • Spontanost,
 • Težnja za novim izazovima,
 • Stalo mu je do partnera,
 • Topla osoba.

 

 

Previše energije u trećoj čakri

 • Sve prosuđuje i važe,
 • Radoholik,
 • Perfekcionista,
 • Pre zahtjevnost,
 • Opire se autoritetu,
 • Kompleks više vrijednosti ,
 • Stalno testira partnera,
 • Uvijek se žali,
 • Pretjerano pažljiv kad je pažljiv,
 • Rijetko zadovoljan bilo čime,
 • Nedovoljno energije u trećoj čakri,
 • Depresija,
 • Nedostatak samopouzdanja,
 • Zbunjenost,
 • Misli da netko kontrolira njegov život,
 • Strah od samoće,
 • Nesigurnost,
 • Ljubomora,
 • Nepovjerenje.

 

Četvrta čakra ANahata -nedosegnuta

Srčana čakra, središnja, je mjesto moći energetskog sustava čovjeka.  Nalazi se u području oko srca, u samom središtu, a generalno se govori da upravlja srcem, cirkulacijom, plućima, te je povezana s radom timusa.

Srčana čakra posrednik je između tijela i duha i u bitnome određuje njihovu snagu i zdravlje. Ova čakra sposobna je natjerati nas da proživljavamo emocionalne izazove, da otpuštamo neke stvari i da opraštamo ili dostižemo unutrašnje stanje mira.

Srčana čakra potencira i neke strahove kao što su na primjer: strah od usamljenosti i ranjavanja na emocionalnom polju, strah od emotivne prevare, i na ovaj način uništava energiju koja nam je neophodna.

Emocionalna energija pokretač je života, tijela i duha, i jedino ispravno je suosjećanje, opraštanje i ljubav, potpuna predanost, povjerenje i iscjeljenje sebe i svih drugih. Ljubav sama po sebi nije jednostavna niti laka, no ne smijemo nikada zaboraviti da je ljubav vrlo moćna energija koja nas može ozdraviti i/ili uništiti načinom na koji na tu istu ljubav reagiramo. Sve reakcije na ljubav koju proživljavamo direktno se bilježi u staničnom tkivu u našem tijelu. Sve tegobe i boli koje nam ljubav može izazvati u životu od smrti voljene osobe, do razvoda i obične prijevare uvijek su uzrok bolesti na tjelesnoj razini zbog negativnih strujanja koja se počinju događati.   U takvim situacijama   od velike pomoći je znati voljeti sebe, pa zatim oprostiti (ili otpustiti) što je druga faza iscjeljenja kojom ćemo se osloboditi od negativne energije prije nego li se ona pretvori u tjelesnu bolest.

Iscjeljenje u najvišem nivou predstavlja tešku zadaću je biti iscijeljen znači biti potpuno „uspravan“, potpuno pozitivan, sretan i zadovoljan, siguran u sebe i ne imati pretjerane ili bolesne potrebe za nekim drugim .

 

Osnovne značajke srčane čakre su emocije i ljubav. Na tjelesnom nivou zadužena je za srce, a na duhovnom za ljubav i suosjećanje. Uz nju i njezinu moć možemo kreirati stvarnost kakvu god želimo samo pod uvjetom da budućnost kreiramo ravno iz srca. Prema energetskoj anatomiji četvrta čakra utječe na srce i krvotok, pluća, ramena i ruke, rebra, dojke, dijafragmu i na prsnu žlijezdu.

Sva dijagnostika mora se temeljiti na pitanjima ljubavi i mržnje, zamjerki i ogorčenosti, ljutnje i tuge, usamljenosti i tupog pristajanja, oprost, nadu i povjerenje. Ukoliko se ustanovi da su tu problemi može se očekivati da će ta osoba na tjelesnom nivou imati bolesti poput zatajanje srca, infarkt, probleme srčanog zaliska, astmu, alergije, rak pluća, rak dojke, probleme s bronhijima, bol u gornjem dijelu leđa ili ramenima.

Ispravan rad ove čakre na mentalnom i duhovnom nivou   donosi sigurnost, povjerenje i nije dobro da dolazi do poremećaja u radu srčane čakre. Tada se događa strah, tjeskoba, tuga, usamljenost, žalost…a za to sve pak uzrok je ogorčenost, razočarenje, ljutnja i osvetoljubivosti,i pa ne čudi kada na fizičkoj tarifi počnu problemi sa srcem, plućima disanje, bolovi u gornjem dijelu tijela, i kada se pod obavezno dogodi kompletan pad imuniteta.

Znakovi blokiranih čakri su umor, nedostatak životne energije i poleta, negativno razmišljanje, duboki pesimizam, neuravnoteženi stavovi i ponašanja , ljubomora, strah od intimnosti, depresija, otuđenost, i niz drugih problema.

 

Pitanja za analizu četvrte čakre

 1. Koja emocionalna sjećanja morate još iscijeliti?
 2. Imate li vezu koju trebate iscijeliti?
 3. Čega se bojite u emocionalnim vezama?
 4. Čega se bojite u vezi iscjeljenja u emocionalnim vezama?
 5. Imate li potrebu za intimom? Ako ne da li je to u vezi s emocionalnim stanjem?
 6. Trebate li oprostiti nekome?
 7. Da li Vama treba netko oprostiti?
 8. Da li se možete osloboditi boli iz prošlosti?
 9. Da li ste tu bol unijeli u svoj sadašnji emotivni odnos?

 

 

Uravnotežene energija u četvrtoj čakri

 • Uravnoteženost,
 • Suosjećajnost,
 • Ova osoba u svakome vidi dobro,
 • Aktivna osoba,
 • Duhovna osoba,
 • Može biti idealna /idealan u partnerskim odnosima,
 • Ima moć volje,
 • Potreba za sjedinjenjem u svakom pogledu.

 

 

Previše energije u četvrtoj čakri

 • Zahtjevna osoba,
 • Suviše kritična osoba,
 • Posesivna osoba,
 • Čudljivost u razmišljanju i ponašanju,
 • Melodramatičnost.
 • Stav mučenika,
 • Uvjetuje ljubav,
 • Iznuđuje sve.

 

Nedovoljno energije u četvrtoj čakri

 • Samosažaljenje,
 • Paranoičnost,
 • Neodlučnost,
 • Ništa ne dovršava,
 • Strah od svega,
 • Ne može se u ničem pronaći,
 • Ne može se prepustiti ničem,
 • Potreba za stalnim dokazivanjem.

 

Peta čakra Vishuddha pročišćena

Element: eter

Osjet: sluh

Izjava: ŽELIM OTVORENO GOVORITI!

Peta ili grlena čakra   nazivaju „ vratna čakra“, smještena je u području grla, a utjelovljuje prepuštanje osobnoj volji i duhu uz nužno prepuštanje božanskoj snazi i volji.

Peta čakra je i centar komunikacije sa poticanjem na Vaš iskren i otvoren govor o onome što doživljavate u svojem životu, bez obzira tko će Vas kao takve cijeniti i voljeti. Izborite se da govorite slobodno da pjevate kada to želite ili da plačete kad vi to trebate. Slijedite uvijek svoje instinkte jer u protivnom oboljet će kronično vaše grlo.

Peta čakra sudjeluje u mnogim emocionalnim i mentalnim borbama, djelujući povremeno na naš strah u svezi s voljom ili izborom koji radimo u našem životu. One ponekad djeluje na onaj duhovni strah – strah od Boga. Ili na onaj kada moramo prihvatiti da postoji neko božansko vodstvo jače od naših izbora i odluka.

Boja pete čakre je plava. No, plava se boja mora koristiti umjereno jer nas može toliko usporiti da nam ubije svu volju, motivaciju ili neko iskustvo. U suvremenom svijetu postoji manjak ove mirne boje pogotovo one osobe koje misle da će im stimulans pružiti crvena ili neka slična. Plavo je za mir za tišinu, za ispunjavanje snova… U plavim se bojama gubi ego. U plavim bojama najljepše je napustiti ovaj život….

Kako je srž pete čakre vjera u nekoga ili u nešto i samim tim prenošenje dijela naše energije na tu osobu ili taj pojam. Kao rezultat predanosti naše misli, srce, tijelo, duh postaje dio posljedica. Naša vjera izbor je, ali je to i moć stvaranja ili materijalizirana naših uvjerenja. Ponekad nam treba i viša pomoć, pomoć božanstva kojeg nekad podcjenjujemo i vrijeđamo, a tako vapimo za tom pomoći. Materijalni život i duhovnost su isprepleteni. Užitak u materijalnom, nije kažnjiv naprotiv, to je samo jedan od duhovnih ciljeva, baš kao i postizanje ili ozdravljenje našeg tijela. Sve je to posljedica našeg izbora djelovanja vjere i povjerenja.

Karma je naša energija i posljedica materijalizirana uslijed naših donesenih odabira. Krivo odabrano ponavlja se kroz niz situacija dok se ne naučimo donositi pozitivne odluke.

Ispovijedajući se ili iscjeljujući se, priznajemo i prepoznajemo svoju odgovornost za ono što smo uzrokovali i otvaramo se za lakše prihvaćanje naših pogreški koju smo napravili našim odabirom. Tim se u energetskom smisli, naša duša oslobađa pritiska i negativnosti i vjerojatno novih bolnih ciklusa   jer se pretvara u pozitivnu energiju.

 

 

Da bismo oplemenili našu volju treba živjeti uz ova načela:

 • Ne osuđivati,
 • Ne očekivati puno, gotovo ništa,
 • Odustati od potrebe da spoznaš bit zašto je tako kako jest,
 • Imati hrabrosti za nove odluke,
 • Umjeti prihvatiti neizbježno.

Upitnik za analizu pete čakre

 1. Što vama predstavlja jaka volja?
 2. Koji ljudi u vašem životu imaju jaku volju?
 3. Da li nadzirete, kontrolirate druge ljude?
 4. Zašto imate tu potrebu?
 5. Da li ste ikada doživjeli „više vodstvo“?
 6. Da li imate strah od prepuštanja „višem vodstvu“?
 7. Da li se molite?
 8. Kada gubite volju?
 9. Odlažete li neke promjene i akcije po pitanju volje? Zašto?

Dobar rad pete čakre podiže snagu naše vjere, sposobnosti donošenja odluka, održivost naših odluka, samospoznaju i dr. Na neki način peta čakra je središte izbora i posljedica, središte je naše karme. Prihvaćanje energetskih posljedica naših misli, uvjerenja i djela, prisiliti će nas kad-tad da budemo pošteni, prvenstveno prema sebi i da oprostimo svima kojima trebamo kako bismo doista bili moćni u našim stavovima.

Peta čakra djeluje direktno na štitnjaču, te upravlja izmjenom tvari u organizmu. Djeluje na sposobnost komunikacije. Opuštena čeljust i snažan glas predstavljaju odmah uočljivu  skladnu petu čakru. Njezina blokada očituje se na prvu u smetnjama u govoru, nemogućnosti izražavanja, kako osjećaja tako i osobnih stavova. Ona je svijetloplave boje .

Peta čakra prema energetskoj anatomiji definitivno određuje zdravlje našeg grla, štitnjače, dušnika,usta, zubiju, jednjaka i hipotalamusa.

Prije svakog liječenja treba napraviti energetsku analizu temeljenu na mentalnom upitniku   koje će reći koliku volju ima osoba, kakva je snaga i koji je izbor, koji san i koliko ga slijedi osoba, kakve ovisnosti ima osoba, kako se nosi sa osudom i kritikom te kako stoji sa vjerom samopouzdanjem u smislu donošenja odluka.

Na ovaj način može se liječiti promuklost, kronična upala grla, afte u ustima, tegobe s desnima,skolioza, laringitis, žlijezde, štitnjača.

 

 

Zanimljivost:

Karta koja oslikava ovu čakru: Papa

Na tradicionalnoj tarot karti je naslikan čovjek s papinskom kapom na glavi koju obavija   lotosov cvijet obrubljen crvenom bojom i zmijom. Pored glave leti mu golubica. Na srcu mu je slika djeteta, a sve je zaokruženo petokrakom zvijezdom. Iza njega bik i slon su. U četiri ugla karte nalaze se četiri glavna znaka zodijaka Lav Vodenjak Škorpion i Bik.

Papa je prizemljen, on sam je Taurus, bik, i njegova odjeća   skriva svećenicu koja je tajanstvena i ima mač uma i Mjesec receptivnosti. Zapravo ona takva skrivena jest njegov unutarnji glas ili savjest.

Papa je potpuno smiren i kanalizira energiju kroz cijelog sebe, posvećen svojem unutrašnjem biću. Mudrac je i filozof, podučava i razumije ljude. Prosvijetljen je (lotus) a golubica simbolizira kako je naučio umiriti svoje misli kroz meditaciju. Zmijom, simbolom, podiže kundalini energiju. Dijete koje drži na srcu simbol je kako itekako Papa zna svoju prošlost i kakva god je bila on ju je prihvatio.

 

Uravnotežena energija pete čakre

 • Zadovoljstvo,
 • Život u sadašnjosti,
 • Savršen osjećaj za dobro,
 • Dobar govornički dar,
 • Nadahnutost umjetnošću i glazbom,
 • Sposobnost meditacije,
 • Lako prihvaćanje duhovnosti ,
 • Produktivnost,
 • Senzualnost.

 

Višak energije u petoj čakri

 • Arogancija,
 • Uvijek u pravu,
 • Previše govora,
 • Dogmatičnost
 • Pretjerana seksualna energija,
 • Mačo tipovi vrlo često,
 • Voli dominirati nad partnerima.

 

Nedovoljno energije u petoj čakri

 • Uplašenost,
 • Sramežljivost,
 • Slabost,
 • Sklonost manipuliranju ,
 • Ne direktna osoba i ne transparentna osoba,
 • Nije opuštena osoba, nikada,
 • U konfliktu s vjerom,
 • Boji se čak i seksa.

 

 

Šesta čakra Ađna ograničeno apsolutno

Element: telepatska energija

Osjet: misao

Izjava: ŽELIM VIDJETI!

Šesta ili čeona čakra tzv. Treće oko , smještena je između obrva na sredini čela, na meduli-oblongati. Ona je duhovno središte , centar koji nam omogućuje iskustvo telepatije, astralnog putovanja i prošlih života,te je kao takav centar najvažnija za održavanje općeg zdravlja.  Čakra uma je u skladu s energijama psihe i dovodi do intuitivnog uvida i mudrosti. Mudrost primamo kroz iskustva u životu. Šesta čakra nas stalno potiče da prepoznamo razliku između istine i privida koje je ustvari zadaća uma koji zapovijeda ponašanjem našeg energetskog tijela. Mozak je samo tjelesni instrument kojim se misli pretvaraju u akciju, no osvještivanje je nešto što pripada umu.

Uznemiriti ovu čakru, u smislu da je magično znanje nešto zlo, pa tako mnogi postaju onemogućeni da vidi koja su znanja za njih dobra, a koja ne. Naravno da treba uvijek napraviti odmak od neke tzv. crne magije i okultizma u smislu manipuliranja stvarnosti. No, imati svojeg duhovnog učitelja u kojeg imate povjerenja i za koju imate osjećaj da je moralna osoba to bi mogao biti veliki blagoslov.   Pravi iskreni duhovni učitelj je osoba sasvim jednostavna i obična, no koja je napredovala u svojem duhovnom razvoju puno više nego ste Vi sami.

Naš um jako je bitan za zdravlje, jer svi osjećaji koje gajimo poput bijesa, ljutnje, pa čak i obično predbacivanje zaustavljaju svaki proces iscjeljenja i ozdravljenja. Krivo usmjerena snaga   treba se povratiti u smislu želje za ozdravljenjem, da bi fizičko tijelo nadjačalo bolest. Iscjeljenje baš kao i samo ozdravljenje fizičkog tijela zahtijeva jedinstvo uma i srca , a to je zadaća uma koji se mora uskladiti s našim osjećajima.   Ne smije biti razlike u onome što osjećamo i što mislimo!

Ego može postati naš veliki preteški teret i njega treba tretirati umjesto uništavati.

Kod osoba kod kojih je dijagnosticirana smrtonosna bolest oni su često usmjereni i razmišljaju samo o činjenici koju je donijela konvencionalna medicina, a zaboravljaju ispitati svoje emocionalne podatke da bi saznali kada i zašto su prihvatili da su ograničeni u svojem iscjeljenju i ozdravljenju. Jer sagledavanjem svoje unutrašnjosti uskladjivanjem onog što su ovi oboljeli ljudi intuitivno već znali, doživjet će usklađenje uma s osjećajima i pokrenut će ogromnu pozitivnu energiju koja je neizostavna za ozdravljenje.

Kako bi pomogli ispravnom radu ove čakre pokušati treba usvojiti nove navike:

 • Naučiti introspektirati i osvijestiti neke stvari,
 • Prepoznajte kada Vam um dobro ne radi,
 • Borite se protiv blokade novih uvida,
 • Dozvolite sebi nove uvide i spoznaje,
 • Samosažaljenje izbacite iz svojih misli,
 • Ne ljutite se nikada,
 • Ne okrivljujte druge za svoje neuspjehe,
 • Nemojte samo gledati krajnji rezultat nego i način dolaska do njega.
 • Ne osuđujte,
 • Ne podliježite niti jednoj vrsti straha,
 • Živite u sadašnjem trenutku.

Usvajanje ovih stavova generalno djeluje jako na intuiciju, a znatno utječe na ostvarivanje zamisli. Blokada šeste čakre uzrokuje poteškoće sa sinusima, glavoboljama, potištenošću. Plave, indigo plave  boje je.

Snaga ove čakre je u intelektualnoj sposobnosti, vještine procjena svjesnih i nesvjesnih uvida nadahnuća, stvaralaštva, emocionalnoj inteligenciji.

Prema energetskoj anatomiji dokazano je da šesta čakra izravno djeluje na rad mozga i živčanog sustava, da se odnosi na oči, uši, nos hipofizu i epifizu.

Epifiza (pinealna žlijezda) je endokrini organ koji ima osnovnu strukturu oka. Smještena je u središnjem dijelu mozga te je povezana i sa šestom i sa sedmom čakrom. Djeluje kao svjetlosni receptor i vjeruje se da je odgovorna za ovulaciju koja je pak u vezi sa mjesečevim fazama.

Kada se kundalini popne uz kralježnicu on stimulira epifizu pa se tako i objašnjava viđenje čiste, bijele svjetlosti. Epifiza je također i središte sjećanja, pa se također kada se kundalini podigne spremište otvara i možemo postati svjedoci svih naših prolih života kao i budućih. Puno negativnosti odmah pada u  zaborav jer nema više nepoznanica, niti straha, nema više tajni i samo se javlja susojećanje, razumijevanje, oprost i ljubav. Ovo je jedan od sigurnih načina kako ćete transcendirate kotač sudbine i sve shvatiti vrlo jednostavno; samo kao odraz svojeg ega.

Prilikom dijagnosticiranja svakako treba obratiti pažnju na visinu samovrednovanja osobe, na istinoljubivost osobe, na intelektualne sposobnosti, odrediti u kojoj mjeri je netko otvoren za ideje drugih, kakva je emocionalna inteligencija te osobe, te koliko uči iz vlastitih pogrešaka.

Ukoliko se ne utječe na ispravan rad ove čakre mogu se dogoditi ozbiljna tjelesna oštećenja i bolesti poput tumora mozga, moždanih udara, neuroloških poremećaja, sljepoće ili gluhoće, padavica ili manje smrtonosnim tegobama sa kralježnicom.

Upitnik za analizu šeste čakre

 1. Da li postupke drugih ljudi kritizirate i tumačite na negativan način?
 2. Koje negativnosti stalno izranjaju u odnosu vas na druge ljude?
 3. Koje su vaše kočnice za napredak?
 4. Imate li neka intuitivna ili duhovna iskustva koja vas plaše?
 5. Da li želite promjene u svojem životu?
 6. Da li ste spremni mijenjati svoj životni dosadašnji stil?

 

Zanimljivost:

Dvije tarot arhetip karte opisuju ovu čakru; Svećenica i Mag.

Visoka Svećenica

Visoka Svećenica je zapravo Dijana, boginja lova, kojoj luk i strijela prekrivaju niže čakre. Ona je senzualna, okrenuta unutarnjem svijetu, a znak vječnosti prekriva njezine oči. Ne voli da ju bilo tko uznemirava. Mrežu elektroničkih i magnetskih sila savršeno drži održava. Posve je smirena i čista, kao da je iz nekog drugog svijeta sa energijama koje su okrenute prema „gore“.

Hebrjeska riječ Gimel slovo je ove karte. „Gimel“ znači deva simbol je samodostatnosti, jer deva sa sobom uvijek ima sve što joj treba, pa tako može ići kamo želi, koliko god dugo to želi.

Mag

Iako na prvi pogled na tradicionalnoj karti Mag izgleda razapet poput Isusa. Tijelo mu je zlatne boje – simbol čistog duha i sav je ispunjen očitom blaženstvom.   On je mag, čudotvorac, sve što takne pretvori u zlato.   U svojim rukama drži simbole komunikacije; svitak za komunikaciju, mač za izgovorenu riječ, kalež za osjećaje, štap za telepatsku komunikaciju.

Broj osam (8) brojka vječnosti vidi se na zmiji koja je na kaduceusu iznad njegove glave. Krilato sunce je jedan od oblika lingama koji predstavlja radost življenja na svim razinama. Ptica koja leti prema dolje želi nam poručiti da je Mag na području čiste intuicije i da nema potrebe za razmišljanjem. On je sama ljubav i majmun simbol svjetovnih sila koji mu želi prići nema nikakvu moć nad njime.

 

 

Sedma čakra Sahasrara neograničeno aps.

Sedma ili krunska čakra zrači ljubičastom bojom i leži tik iza tjemena, na samom vrhu glave. Zovu je i „čakra molitve“ jer je izravno povezana sa božanskim. Skladište je naših težnji molitvi i pozitivne energije   Sedma čakra sadrži najčišći najsvetiji oblik energije milosti koja se stvara molitvom i meditacijom, daje nam uvid viziju i jača intuiciju koja nadilazi prosječnu ljudsku svijest.

Povezana je s višim znanjem, a upravlja živčanim i mišićnim sustavom te kožom. Predstavlja svijest i prosvjetljenje, a obuhvaća ili bolje reći proteže se kroz cijeli čovjekov život. Njezina blokada generalno se očituje u manjku samopouzdanja, u životu koji je besmislen. Posljedice su degenerativne bolesti, teškoće s kostima, smetnje u živčanom sustavu. Strahovi ove čakre sazdani su od straha duhovnog napuštanja i gubitka identiteta.

Energija sedme čakre uvijek nas potiče   da pronađemo vezu s božanskim ne na način koje to govore religije. Ovo je na neki način otpuštanje strahova za materijalni život   i primoravanja na život u trenutku, sada. Ne treba nikada ići u ekstreme jer u životu moramo naći vrijeme kada obavljamo stvari na razini obične svijesti, a nekada moramo meditirati i moliti se . U nekim situacijama u životu kada nadrastemo strah od starenja ili smrti nužno je vjerovati i biti predan nečem što je daleko veće od nas samih, božanskom.

Prema energetskoj anatomiji sedma čakra direktno utječe na mišićni sustav, koštani sustav i kožu, a prilikom analize treba se baviti pitanjima vrijednosti, etike, odvažnosti, humanosti , vjere, duhovnosti i samog povjerenja u život da bi se izbjegli ili iscijelili tjelesni ili psihički poremećaji poput depresije, kronične iscrpljenosti, krajnjom osjetljivošću i s općenitim energetskim poremećajima.

Pitanja za analizu sedme čakre

 1. Kada ste zatrebali vodstvo i molitvu?
 2. Čega ste se tada najviše bojali?
 3. Da li ste se odlučili ići na duhovu stazu?
 4. Vjerujete li u božanstva?
 5. Vjerujete li u čuda?
 6. Da li ste upućeni u meditacije?
 7. Da li ste spremni prihvatiti molitvu i meditaciju kao svoj životi stil?

 

Uravnotežene energija sedme čakre

 • Otvorenost prema božanskom,
 • Čudotvorac,
 • Otvorenost prirodnim zakonima,
 • Potpun pristup svemu nesvjesnom,
 • Sposobnost da osoba ostane svjesna u trenutku smrti i nakon toga,
 • Moguća besmrtnost.

 

Višak energije u sedmoj čakri

 • Stalan osjećaj frustriranosti,
 • Neostvarene moći,
 • Psihoze,
 • Depresivnosti,
 • Maničnosti,
 • Migrene,
 • Destrukcija,
 • Pretjerana seksualna energija,
 • Neprisutnost u ničem.

 

 

Manjak energije u sedmoj čakri

 • Bez iskre života i radosti,
 • Neodlučnost ,
 • Nesigurna osoba

Najjednostavnije i temeljno što svaka osoba mora znati o energetskim centrima:

Svi ljudi imaju auru, suptilnu energiju koja im okružuje tijelo, a centrirana je u tijelu i to upravo u čakrama. One su smještene uzduž kralježnice , od trtice prema vrhu glave, a imaju moć upijati univerzalnu energiju, iz prirode. Time se utječe na funkciju organa krvotok ali i aktivnost hormona, te na osjećaje ali i na ponašanje. Čakre se vrte neprestance, velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a njihove boje povezane su sa frekvencijom energije koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.

Energija čakre uvijek se vrti u smjeru kazaljke na satu, a svih sedam centara mora biti usklađeno i uravnoteženo kako bi čovjek bio sretan i zadovoljan, ali kako bi bio i potpuno zdrav. Ako se poremeti protok energije postepeno nastaju psihičke, a zatim fizičke bolesti,

Čakre se mogu ponovo uravnotežiti na nekoliko načina, a najučinkovitiji su meditacija, vizualizacija, joga, terapija bojama, glazbom, upotreba kamena, kristala, aromaterapija…..