I SLAVNI LEONARDO BI MU ČESTITAO SAM NA SFUMATU


Željko Boto je slikar , umjetnik-pjesnik obojene svjetlosti i kako kaže neshvaćen i ne prihvaćen iako su njegova djela prezentirana na izložbama u Londonu, Zagrebu, Berlinu, NewYorku… Njegove slike su nadahnute najvišim dimenzijama Univerzuma i svaka je doista remek djelo.

Jednom prilikom likovni kritičar IVAN VUKOJA istaknuo je kako je Botina apstrakcija prožeta njegovom osobnošću, a zbog stanja njegove duše nama su često nedokučiva. „Kada se krik i šapat Univerzuma pomire u jedinstvenoj ljubavi ostaje samo čudesni magnetizam kao prije prve geste, konačna ambicija virtouza.“

Dok je Leonardo da Vinci koristio sfumato tehniku samo u svojem remek djelu Mona Liši, Boto sfumato u potpunosti priziva, realizira i nadvisuje na skoro svakoj svojoj slici.

Boto se počeo baviti slikarstvom jako rano, prvenstveno portretima, a danas se izgradio u svojoj osobujnoj tehnici koju voli nazivati „ ultraluminoznim”.

Zbog čudnog spleta okolnosti svoj je talent morao zanemariti na nekoliko godina, a onda se vratio i naslikao dvjestotinjak djela koja su polučila interese velikih svjetskih galerija.

 http://www.zbogal.tel.net.ba/