Maroko je zemlja koja izaziva osjećaj nestvarnog odmah s prvim koracima koje napravi osoba na tlu ove uzbudljive i mistične države smještene u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb. Mješavina kultura, raskošne palače, crvene stijene i palme, nerazgovijetan žamor velikog broja ljudi, souk-ovi, oaze i pustinja… Već na sam spomen imena odjekuje svojevrsna mistika, čarolija promiješena uz koju kapljicom magije.

Iz povijesti Maroka saznali smo da se već krajem stoljeća 7. arapski svijet naselio ovdje i donio islam kao i današnju državnu religiju. U 11. Stoljeću područje Maroka postalo je dio države Almoravida, a u 12. Stoljeću Almohada. U 16. Stoljeću marokanci su se uspjeli othrvati pokušaju europske kolonizacije i otomanskim osvajačima i na taj su način stvorili zasebni identitet. Godine 1666. Jedan od lokalnih vladara Ar-Rashid zauzeo je veći dio marokanske unutrašnjosti i utemeljio gotovo bezvremensku dinastiju Alawi. Kasnije u vrijeme kada su Francuzi preuzeli vlast nad Marokom, iako pod formalno pod upravom sultana započelo je vrijeme renesanse kada se neki gradovi poput Casablance pretvaraju preko noći u milijunske gradove. Unatoč protivljenju mnogih strana, a ponajviše francuza, 1956. godine Maroko je postao neovisna monarahija, a samo jednu godinu kasnije sultan Mohammed proglasio se kraljem.

Kasnijih 90-ih godina u Maroku je započeo proces postupne demokratizacije.

Danas je Maroko izrazito zanimljiv svakom posjetitelju i naprosto su nezaobilazni gradovi poput Marakkecha, Fesa, Casablance, Rabata…. Velika atrakcija Marakescha, takozvanog „crvenog grada“ zbog boje zgrada i tla, jesu čarobni Vrtovi Menare koji potječu iz 12. Stoljeća zlatnog doba čije je ime samo po sebi poezija. Sagradio ih je almohadski vladar Abdul Mumin.

Grad Fes – najveća pješačka zona na svijetu, koja je u stvarnosti labirint malih životopisnih uličica, prekrasnih džamija, medresa, hamama, harema i bajkovitih dućanćića. Rabat je glavni grad Maroka, glavna luka i sjedište kralja. Svoje zvučno ime vuče još iz davne 1170.godine kada je zbog vojne važnosti dobio titulu „uporište pobjede“ kako bi se moglo i prevesti. Tko ne pamti Casablancu ovjekovječenu kroz filmski hit sa H.Bogartom i I. Bergman u glavnim ulogama? Prelijep grad za kojeg bi bila prava grehota da nije onomad ovjekovječen filmskim platnom. U arapskom svijet Maroko ( uz Egipat i Pakistan) važi za zemlju izraženu u svojim vjerovanjima i predaji okultnom.

Marokanska magija cijenjena je u svakom kutu svijeta, a prepoznatljiva je po svojem tihom principu u kojem se u ime ljubavi dozvoljava sve, ili gotovo sve. Magija je tamo neskrivena svakodnevna pojava, rađajući i pružajući desetljećima najbolje arapske čarobnjake koji su sposobni svojim tajnim ritualima pomoći svakome, ali i zaštiti svakoga od svakog lošeg utjecaja.

Koliko god jedna ovakva nekonvencionalna vrsta pomoći zvučala čudno može se već u samom podneblju Maroka pronaći puno logike. Biti žena u arapskom svijetu znači manje ili više biti sputana i ograničena muškim egom. Sasvim prirodno je da većina žena od pamtivijeka pokušava pronaći put protiv muške samovolje, a u tom slučaju magija se pokazala kao ženin pouzdan saveznik.

Posebno su poznati marokanski zaštitni rituali očuvanja, veze , braka ili oni kako doći do željene osobe.