Mjesta gdje se možete družiti sa stvarnim duhovima i uvjeriti se u njihovo postojanje

Lincoln katedrala, Engleska

Lincoln katedrala, Engleska

Postoje mjesta koja danas i u suvremenom svijetu kao sasvim normalnu pojavu doživljavaju postojanje duhova i još k tomu im se dive, otvarajući im u čast trgovine, informativne pultove, pa čak i pubove.
Da li duhovi postoje ili ne pravo je ( i iskustvo) svakog pojedinca koji vjeruje da postoji bestjelesno biće koje živi u nadnaravnim okolnostima i sa nadnaravnim moćima.
Uvjerenje o njihovom postojanju potražite sami, a ako se ne potvrde navodi raznih medija u onim količinama koje ste vi očekivali – barem ćete se dobro zabaviti i uživati u nekonvencionalnim turističkim rutama koje Vas neće ostaviti ravnodušnima.

U Engleskoj u jednom katedralnom i grofovijskom gradiću, naziva Lincoln prisutnost duhova sasvim je uobičajena stvar, bez puno obzira da li se radi o miroljubivom i prijateljski nastrojenim bićima ili pak o nekom surovom stvoru koji proganja nevine i ustrašene stanovnike i posjetitelje.

Lincoln je gradić iznimne šarmantnosti i vrlo osubujne i bogate povijesti u kojoj su legende temelj gotovo svake građevine, parka i ulice. Izrastao je u grad u ruralnom dijelu Engleske oko stotinjak kilometara sjeverno od Londona i svega nekoliko desetaka kilometara od čuvene Sherwoodske šume u kojoj je slavu stekao Robin Hood. Njemu je upravo ova šuma bila boravište ali i poprište legendarnih sukoba sa notthingamskim šerifom.

Iz povijesti Lincolna doznali smo kako je ovaj gradić oko 1150. godine bio jedan od najbogatijih gradova u Engleskoj iako je po važnosti zauzimao treće mjesto u kraljevstvu. Poznat je postao po proizvodnji vunenih tkanina koje su specifične bile najviše po svojim utkanim bojama tzv. Lincoln green (zelena) odnosno boja zelenila koju je obožavao sam Robin Hood. Tu se pojavljivala i posebno crvena boja. Danas naziv Lincoln green imaju tkanine koje su boje za vunene proizvode, a spcifično su duboke, tople, maslinaste boje.

U gradu je sagrađena utvrda Lincoln Vilim I, normadijski vojvoda sin Roberta I i njegove ljubavnice Herleve, koji je odmah nakon pobjede udario temelje obilježavajući dan kada su engleskom zavladali Normani i kao obilježje svoje pobjede započeli su gradnju zloglasne utvrde koja je služila isključivo za sudjenje, zatvor i stratište osuđenima. Danas je to samo jedna turistička atrakcija više na putu kroz Englesku i drugu funkciju kao građevina niti nema

No, odmah preko puta utvrde izgrađena je veličanstvena katedrala, jedna od donedavno najviših zgrada na svijetu, po nalogu istog vladara, a u samoj katedrali sačuvan je Magna Carta dokument iz 1215. godine koji je zapravo engleska povelja, temelje ustavnog poretka i zakona u Engelskoj, proizašla kao rezultat neslaganja između rimskog pape i kralja Johna u pogledu kraljevskih prava.

Katedrala naravno kao i sve ostalo u Lincolnu ima svoje duhove; duše onih koji su počinili samoubojstvo a bili su na bilo koji način u svojem životu povezani sa katedralom. Nemoguće im je pronaći mir radi počinjenog smrtnog grijeha – pa se naprosto dešava da danas kao duhovi padaju i pri tome ispuštaju strašne krikove, o čemu pričaju posjetitelji. Iz katedrale na mjestu nekdašnjeg groblja poharanih kugom, za tihih noći može se čuti pjesma, duhova koji su tamo zatočeni.

 

Lincoln Castle , Engleska

Lincoln Castle , Engleska

Postojanje duhova tako transparentno baš u ovom gradiću ne čudi jer su toliki životi bili brutalno okončani upravo na ili u zidinama utvrde. Sve legende i strašni događaji prema svjedocima su započeli misterijom “sablasnog konjanika” koji je 1992.godine kaskao ranim jutrom po strogradskoj četvrti noseći na sebi konjanika u starinskom odijelu. I konj i konjanik su na očigled ranojutarnjih prolaznika naprosto ispred vrata ulaza u utvrdu isčezavali, a tako je to i danas Mnogi su potvrdili kako se često čuje zvuk kopita a ne vidi se nitko…. Legenda kaže kako je u ona grozna vremena upravo konjanik znao u ulozi glasnika zakasniti što je bilo kažnjavano giljotinom nekog zatovrenika, stoga ga i dan-danas, prema pričanju ljudi – nemirna savjest tjera na sveopće pojavljivanje.

Dan- danas u istom gradu postoji pub imenom Magna Carta na čijim se prozorima vrlo često može bez velikih žrtava i isčekivanja imati susret sa duhom, a to je u ovom sluičaju dama obavijena ruhom prošlosti, a razne uličice koja vode na središnji trg pun je glasnih i jasnih duhova i to je tamo sasvim normalna pojava. Nema te kuće tamo koja nije imala svojeg duha –posjetitelja. Jedan od omiljenih duhova domaćeg stanovništva je Humphrey dječak-duh koji voli ometati ljude praveći sitne male spletke poput pravog frustriranog djeteta pokuzujući svima kako želi samo pažnju. Kada ga se naljuti stvarno poput malog neotesanog derišta izvodi spačke.

Svi Linkolnski duhovi vole se družuti i sastajati na svojem okupljalištu istočno od katedrale Greeston Placeu. Tu redovito stoji svećenik koji se za života tu i objesio, rimski vojnici, tu su duhovi bez glave I svi oni koji su umrli unakaženo….

Da u Lincolnu duhovi ne obitavaju samo u povijesnim građevinama svjedoči i recepcija hotela WHITE HEART iako je izgrađen davne 1387. godine ali je kasnije restaurian i obnavljan. Većina gostiju imala je priliku susresti duhove; od male djevojčice do mladića iz tužne sobe koji se davno 1960. godine tamo i ubio.

Sve ovo utjelovljuje legende i priče o postojanju duhova, koji su nam puno bliži nego li oni u Sjedinjenim američkim državama; U Uspavanoj dolini, ranije se zvala Nort Teritaun (preimenovanje se dogodilo 1996.godine) također je redovna pojava duh palog vojnika, točnije bezglavog konjanika. Dakle samo pedesetak kilometara sjeverno od glavnog grada sastaju se i obitavaju sablasti i duhovi.

Uspavana Dolina pojavom duhova nadmašila je čak i Salem u Masachusetsu, najznačajniju luku na američkom tlu izgradjenu još 1626. godine koja je do sada dobila i službeno amblem svojeg grada – vještice.

Cijeli ovaj grad (njih oko 40 000 stanovnika) doslovno vjeruje i identificira se sa vješticama koje su obješene na zlogalsnom suđenju 1699. godine…

Na kraju onima koji su željni avanture predlažemo da se upute u gradove u kojima definitivno žive legende i potraže svoje duhove kako bi se uvjerili u postojanje svih likova koji su iz tko zna kojeg razloga odlučili baš svoje postojanje dokazivati baš njima…..

 

Za Vas napisala: Magda Velder